Skip to main content
cart icon
Nu sunt produse în coș!

BICENTO 2016 Nativ

  • SEC
  • ROSU
  • LINISTIT
  • 750ML
  • 14,5%
  • ITALIA
BICENTO 2016
DESPRE ACEST VIN

97 puncte Luca Maroni

Nativ este una dintre cele mai prestigioase podgorii din Italia, care apartine proprietarului nu mai putin cunoscutei Montemajor. Soiul in care exceleaza Nativ este Aglianico. Din strugurii crescuti in regiunea vulcanica a Campaniei, la poalele vulcanului Vezuviu, Mario Ecolino produce niste vinuri puternice si bogate, cu potential mare de pastrare, cateva dintre ele fiind adevarate vinuri de colectie.

Unul dintre aceste vinuri este Bicento, ce are o culoare rosu-purpuriu foarte inchis, aproape negru. Mirosul este incitant, ofera o gama concentrata de fructe negre coapte - prune, mure, afine, cirese si note picante de piper alb, vanilie si lemn dulce. Gustul este intens, stratificat, bogat, foarte bine structurat si extrem de bine echilibrat, in care aciditatea si taninii catifelati ofera un fundal minunat pentru fructozitatea densa a vinului. Se recomanda degustarea acestui vin alaturi de preparate din carne rosie sau cu sos de carne, vanat, gratar, confit de rata, ossobuco si branzeturi maturate sau dulci.

.
Ce spun pasionații despre acest vin
  • Revenim la Aglianico, acest strugure adus de greci in provincia Campania, sudul Italiei. Botezat Ellenico pana prin secolul 15, se remarca in Irpina, aceasta 'placa de baza' a strugurilor din regiune. Ce gasim in sticla Nativ-ului, producatorul ce se bazeaza exclusiv pe strugurii nativi ai regiunii bucura si cere atentie. Ba cere si oleaca de aerare inainte. Eventual un 001 de la Riedel. Pentru muzica ampla si catifelata a aromelor primare, a fructului copt, a ciresii transformate-n gem si peltelei de mure cu lavanda, desigur. Vinul prezinta corp rubensian, tanini rotunzi, alcool ascuns intocmai ca o frecventa dibace mixata de un inginer de sunet priceput, alte fructe negre, o pruna oachesa, piele tabacita, piper si vanilie. Falduri intregi. Spices. Avem azi un vin ce pur si simplu cere sa fie baut, de o complexitate prietenoasa si un final de remarcat.

    Cosmin Tudoran
    Cosmin Tudoran, Pasionat de vinuri - Data degustării:
  • Recunosc ca atat Irpinia, ca zona, cat si soiul Aglianico mi-au fost mai degraba straine pana de curand, cele trei-patru etichete raspandite pe mai multi ani nefiind de ajutor in creionarea unui profil. Asa ca am ramas mai degraba suprins de universalitatea expresiei acestui vin, plin de prune uscate, mieji de nuca, stafide, dulceata de cirese amare – gusturi ale copilariei cum mai gasesti prin cupajele de feteasca neagra, merlot si cabernet (puneti struguri regionali in loc de feteasca pentru alte zone decat Sudul Romaniei...). Alcoolul mare (14.5) este bine integrat, dar da o senzatie dulceaga de vin demisec, desi nu e clar cat zahar rezidual are. Gustativ, pleaca de la note afumate spre smochine si curmale, fructe mai degraba negre (dulceata de afine), cu aciditate buna si taninuri aproape topite. Curge bine, bucuros si catifelat, si cam face pofta de mancare. Fiti pregatiti!

    Radu Rizea
    Radu Rizea, Pasionat de vinuri - Data degustării:
  • Aglianico din vii de 200 ani crescute pe soluri vulcanice.Numai si aceste trei elemente sunt ingrediente suficiente pentru un vin impresionant. Si asa si este: vinul de astazi incorporeaza o forta si o concentrare incredibile asezate pe o masa de fruct dens, compact si impenetrabil in debut. Desi ofera placere imediat de la deschidere, cu siguranta nu veti intelege nimic din el daca nu il veti aera temeinic. Iar temeinic in acest caz se masoara in zile. Opulent, dominat de note de stafide plus smochine si curmale confiate asezate pe aluzii de lichior de cirese negre, vinul se transforma cameleonic trecand prin multiple ipostaze si profile aromatice. Variatia care vine o data cu aerarea este ametitoare si pe alocuri greu de asimilat, acoperind un spectru aromatic si gustativ impresionant, cu care simturile de abia pot tine pasul. De la fructe coapte si magiunuri care capata note proaspete si suculente, pentru ca mai apoi sa vireze intr-un registru savoros, dominat de piper si ierburi aromatice uscate. Si ulterior sa revina la opulenta de fruct numai pentru a dezvalui noi fatete aromatice incadrate de tuse de cafea, ciocolata neagra si caramel. Este ca un urias care isi schimba permanent forma metamorfozandu-se intr-o multitudine de ipostaze si declinari, invocand o varietate de stiluri si evolutii. Pentru ca intr-un final aflat cumva la limita exasperarii, ca o bestie imblanzita, sa se aseze cuminte intr-un registru elegant, cu un echilibru de invidiat si un postgust memorabil, rasplatind incapatanarea celor care au avut rabdare sa il descopere. Indiferent de preferintele personale, vinul de fata este un eveniment pentru orice iubitor al licorii bahice. Un labirint oenologic in care te poti pierde cu usurinta si care iti pune rabdarea la incercare in efortul de a-l deslusi si dezlega.

    Dan Micuda
    Dan Micuda, Pasionat de vinuri - Data degustării:
PREȚ SPECIAL MEMBRU 135 LEI 140
delivery icon Livrare gratuită membrilor info icon
Despre acest vin

97 puncte Luca Maroni

Nativ este una dintre cele mai prestigioase podgorii din Italia, care apartine proprietarului nu mai putin cunoscutei Montemajor. Soiul in care exceleaza Nativ este Aglianico. Din strugurii crescuti in regiunea vulcanica a Campaniei, la poalele vulcanului Vezuviu, Mario Ecolino produce niste vinuri puternice si bogate, cu potential mare de pastrare, cateva dintre ele fiind adevarate vinuri de colectie.

Unul dintre aceste vinuri este Bicento, ce are o culoare rosu-purpuriu foarte inchis, aproape negru. Mirosul este incitant, ofera o gama concentrata de fructe negre coapte - prune, mure, afine, cirese si note picante de piper alb, vanilie si lemn dulce. Gustul este intens, stratificat, bogat, foarte bine structurat si extrem de bine echilibrat, in care aciditatea si taninii catifelati ofera un fundal minunat pentru fructozitatea densa a vinului. Se recomanda degustarea acestui vin alaturi de preparate din carne rosie sau cu sos de carne, vanat, gratar, confit de rata, ossobuco si branzeturi maturate sau dulci.

S-ar putea
să-ți placă
și

Ofertele zilei pe
Unvinpezi.ro Și Vinometru.ro